Doina Pană a precizat că, în urma testării sistemului de control, cunoscut ca „Radarul pădurilor”, în nouă județe din țară (Alba, Argeș, Bihor, Caraș-Severin, Covasna, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea), a făcut, printr-o hotărâre de Guvern, adoptată miercuri, unele modificări de natură tehnică, pentru clarificarea unor aspecte.
Totodată, a crescut cantitatea de lemn care poate fi transportată de cetățeni cu atelaje, pentru uz casnic, de la un metru cub la trei metri cubi pe transport. În această situație, cel care transportă nu trebuie să acceseze sistemul informatic, ci primește aviz de la lucrătorul silvic.
Ministrul a mai spus că softul a fost perfecționat și permite efectuarea de controale fără a fi oprite mașinile care transportă lemn, prin verificarea numărului de înmatriculare pentru a vedea dacă există un aviz valabil care însoțește transportul.
„Ca la rovinietă, să nu tragi pe toată lumea pe dreapta”, a completat Pană.
Sistemul va fi testat în toată țara din 21 septembrie, după cum a dispus Pană printr-un ordin de ministru, și implementat obligatoriu din 8 octombrie, așa cum a prevăzut de la început HG nr. 470/2014 privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.
Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.
Hotărârea prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final. Sistemul eliberează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoțire. La un eventual control, dacă nu este prezentat avizul de însoțire cu cod unic, masa lemnoasă transportată se confiscă. Chiar dacă transportul nu este verificat, în momentul predării mărfii la depozit, beneficiarul trebuie să acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica dacă transportul prezintă un aviz valabil și nu cumpără lemn provenit din tăieri ilegale.
Ministrul Doina Pană declara, în luna iulie, că implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu același aviz de însoțire.
Pentru implementarea HG, va trebui ca toți agenții economici să-și echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic.
Pană a mai spus că agenții economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro implementarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal.
Ministrul delegat Doina Pană declara, într-un interviu acordat MEDIAFAX la sfârșitul lunii martie, că este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care să limiteze cât mai mult factorul uman și posibilitatea corupției în gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care împiedică polițistul să „se preteze la o înțelegere”, pentru că rămâne înregistrată viteza cu care circula șoferul oprit.